Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 122
Adobe Creative Cloud – felhő alapú kreatív munka | Kreativfolio
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 223
Featured-CC-dec-11

Adobe Creative Cloud – felhő alapú kreatív munka

Nehezen tanulunk meg új dolgokat, és ez különösen igaz a Photoshop vagy az InDesign felhasználókra, akik az elmúlt évtizedek alatt szorgalmasan frissítettek arra a szoftverre, amely nélkül mind a  munka, mind a móka ma már szinte elképzelhetetlen.

Mielőtt gondolkodás nélkül rávágná, hogy köszönöm, nem érdekel, nem kérek újabb előfizetési vagy licencelési konstrukciót, eláruljuk, hogy egy éven belül biztos, – de lehet, hogy még az idén – Ön is csatlakozni fog ahhoz a már 400.000 felhasználóhoz, akik a Creative Cloud bejelentését követő hónapokban már előfizettek a szolgáltatásra.

Szóval mi is az a Creative Cloud? Egyetlen mondattal: egy új módja annak, hogy hogyan vásárolhatunk jogtisztán Adobe szoftvereket. Persze ennél jóval többről van szó, de ehhez vissza kell mennünk az időben, hogy áttekintsük, hogy hogyan is vásároltunk jogtisztán Adobe szoftvereket az elmúlt 10 év során.

Egy évtizede az Adobe szoftvereket egyedi kiszerelésekben, dobozokban vettük meg, kezdetben egy Photoshop-ot, majd ahogy a munkánk megkívánta egy InDesign-t, Illustrator-t, stb. Minden egyes szoftvernek megvolt a maga sorozatszáma, önálló életciklusa, és ezek sokszor nem nagyon igazodtak egymáshoz.

Ezt követték először a Collections, majd 2003-tól a Creative Suite csomagok, amelyek már szakterületenként integráltan tartalmazták a szoftvereket. Mind a fejlesztési ciklusukban, mind a funkcionalitásban ezek a csomagok már szorosan illeszkedtek egymáshoz, és egy egyesített sorozatszám segítségével lehetett ezeket együttesen telepíteni. Amikor megvettünk egy Creative Suite csomagot, akkor egy örökös használati jogot (örökös licencet) kaptunk a csomagban lévő egyes szoftverekre. Az új verziókkal persze a licencet újra meg kellett vennünk, igaz jelentősen csökkentett árért, de még ezek a frissítések is jelentős, egyösszegű beruházást igényeltek.

A gyors technológiai fejlődés és az internet térhódítása következtében a legújabb Adobe szoftverek és technológiák nehezen lettek volna beilleszthetőek a Creative Suite desktop centrikus csomagolás koncepciójába és éves termékfrissítési ciklusába, valamint az örökös licencelésébe. Az olyan szoftverek, mint a Muse, vagy az Edge csak az állandó, folyamatos fejlesztés és a technológiai változások azonnali követésével lehet csak sikeres.

Emellett az Adobe eszközei olyan szolgáltatásokkal is bővültek, amelyek csak éves előfizetési modellben életképesek. Nehezen elképzelhető a Business Catalyst – amelynek része a tárhely és a változatos online szolgáltatások – másképp, mint egy éves szolgáltatási szerződés keretében.

Ezek a szoftverek, technológiák és szolgáltatások most együtteses váltak elérhetővé a Creative Cloud  alatt. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a Creative Cloud sokkal több mint a Creative Suite szoftverek összecsomagolva a fenti online szolgáltatásokkal, és nem is egy végleges termék, abban az értelemben, ahogy azt korábban megszoktuk.

A Creative Cloud egy folyamatosan fejlődő, megújuló szoftver és technológiai szolgáltatás csomag, amely a jövőben nem csak a megszokott szoftvereink új funkcionalitásával, hanem az összes új Adobe termékkel, szolgáltatással is bővülni fog. Egyszóval, szinte mindennel ami az Adobe cégtől elérhető.

Az Adobe Creative Cloud csak éves előfizetés keretében érhető el, ráadásul egy nagyon alacsony havi kb. 50 EUR összegért. Ezért a díjért az Adobe teljes eddigi szoftver kínálatához azonnal hozzáférhetünk, amint elérhetővé válik. Ha példának okáért egy webes projekt megkívánja tőlünk például az After Effects használatát, nem kell a szoftvert a korábbi konstrukcióban megvásárolnunk, egyszerűen letölthetjük a legfrissebb verzióját a Creative Cloud-ról. A telepítést az Adobe Applications Manager végzi, és még a sorozatszámmal sem kell bíbelődjünk többé, hiszen a bejelentkezésel egyidőben már azonosítottuk magunkat, mint Creative Cloud előfizetők.

A megszokott desktop alkalmazások mellett találunk még 2 olyan desktop szoftvert is, amely csak a Creative Cloud előfizetésen keresztül érhető el, ezek a Muse és az “Edge Tools and Services”, valamint a Photoshop Lightroom, amely eddig nem volt része egyetlen Creative Suite csomagnak sem. Most mindezt megkapjuk, mint egy felturbózott Master Collection csomagot.

Az előfizetéssel hozzáférést kapunk a Creative Cloud kiszolgálóhoz, vagyis az Apps and Services tárolóhelyhez. Itt egyaránt elérhetőek a fent említett hagyományos Adobe desktop szoftverek, a táblagépekre fejlesztett Touch alkalmazások, és a különféle Adobe online szolgáltatások.

A szolgáltatások közül külön ki kell emeljük  a fájlmegosztást. Ezt nem kell külön magyarázni, hiszen ma már szinte mindenki használ cloud szolgáltatásokat. Az Adobe fájlmegosztási szolgáltatása viszont a kreatív alkotók igényihez lett kialakítva. A 20 GB tárhelyre feltöltött InDesign, Illustrator vagy Photoshop fájloknak nem csak a nevét, hanem előnézeti képeit is képes megjeleníti, így az itt tárolt és megosztott munkák esetében nem kell sokat találgatni, hogy az egyes anyagokat milyen névvel mentettük el. Emellett, az Illustrator artboard-jai, a Photoshop rétegei, vagy az InDesign minden egyes oldala közvetlenül is elérhetők a böngészőből még akkor is, ha ezeket az alkalmazásokat nem telepítettük fel a gépünkre.

A megosztásban is nagy rugalmasságot kapunk, mivel az állományainkat, vagy teljes foldereket nem csak személyekkel, hanem csoportokkal is megoszthatjuk, vagy megadhatunk akár különböző jogosultságokat is. Még a feltöltésekkel sem kell bajlódnunk, mivel a saját gépünkön erre a célra fenntartott megosztott folder automatikusan szinkronizálódik a Creative Cloud tárhelyünkkel.

A második nagyon értékes Creative Cloud szolgáltatás a Business Catalyst, amely integráltan tartalmaz mindent, amire egy saját webhely megtervezéséhez, kivitelezéséhez illetve üzemeltetéséhez szükségünk lehet. A Business Catalyst nemcsak a tárhely szolgáltatást, a tervezéshez és kivitelezéshez szükséges technológiai hátteret, hanem még a látogatói statisztikák elkészítésének a terhét is leveszi a vállunkról. Szeretnénk egy webshopot? A Business Catalyst-nek erre is van megoldása. A Creative Cloud előfizetés keretében akár 5 website-ot is fenntarthatunk az Adobe szerverein.

Az Adobe Story Plus egy forgatókönyv író és folyamat kezelő alkalmazás, amelyet a csoportmunkában készülő forgatókönyvek készítésekor használhatunk ki. Ha valaki forgatókönyveket ír, annak ez az alkalmazás nagy hiánypótló, bár a Photoshop felhasználók nem sok hasznát fogják venni.

Végül említsük meg az Adobe legújabb szerzeményét, a Typekit online tipográfiai szolgáltatást.. Ez az online szolgáltatás web formátumú betűtípusok nagy választékát teszi elérhetővé a webfejlesztők számára, az Adobe-től megszokott tipográfiiai minőségben. Ha túl akarunk lépni a weboldalak készítésének szegényes betűkínálatán, ezt a lehetőséget nagyon fogjuk értékelni.

Sokaknak viszont a Creative Cloud legnagyobb vonzereje a korlátozás nélküli digitális kiadványkészítés lesz a Digital Publishing Suite – Single Editions segítségével. Mivel az Adobe legnagyobb felhasználói táborát a kiadványszerkesztők teszik ki, ők nagyon fogják értékelni az InDesign eddig csak nagyon drágán elérhető szolgáltatási lehetőségét.

A Creative Cloud négy hónappal ezelőtti bejelentését követően már most újdonságokról számolhatunk be, hiszen decemberben a Creative Clod előfizetőknek már az alábbi frissítések is elérhetők lesznek:

- Korábban már beszámoltunk az Illustrator új funkcióiról, a használt betűtípusok és belinkelt képek automatikus csomagolásának lehetőségéről.

- A Photoshop is új funkciókkal bővül, többek között a továbbfejlesztett Photoshop Smart Objects, Pen Tool, a feltételes parancs-script-ekkel, vagy a webfejlesztőknek a CSS exporttal.

A Muse elsősorban a mobil készülékekre fejlesztőknek tartogat újdonságokat, de a frissített verzióval már kontakt űrlapokat is készíthetünk a website-unkhoz, programozás nélkül.

A Creative Cloud fájlmegosztás lehetőségei is bővültek. A frissítés lehetővé tesz, hogy sokkal rugalmasabban osszuk meg a munkánkat, akár egy-egy személlyel, vagy akár egy csoporttal, egyetlen munkát, vagy akár egész foldereket.

Az új funkciók elsajátításában segít az előfizetéssel kapott számos video oktatóanyag, amelyet az ígéretek szerint folyamatosan bővítenek.

Mindezt az első évben havi kb. 50 EUR körüli összegért.

Bizton állíthatom, hogy ezen  az ajánlaton nem kell és nem fog sokat gondolkodni.

Az Adobe Creative Cloud szolgáltatásról további információt itt talál.

Végül a bejelentést követően a FotoTV rövid videó interjút készített Meichl Mátyással, az Adobe magyarországi technikai  tanácsadójával. Ebben a videóban további részleteket tudhat meg az Adobe Creative Cloud szolgáltatásról.