Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 122
Adobe Acrobat XI – kitölt és aláír | Kreativfolio
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 223
Featured-Acrobat XI

Adobe Acrobat XI – kitölt és aláír

Viszonylag nehéz olyan felhasználót találni, aki ne találkozott volna még PDF dokumentumokkal. A szinte minden platformon megnyitható és a nyomtatási elrendezésnek megfelelően – ráadásul mindenütt egyformán – megjelenő elektronikus dokumentumok nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a munka számtalan területen.

Miközben az Adobe egyre több hasznos funkciót és extrát zsúfol a PDF-ek készítésére hivatott Acrobat szoftverbe, a többség még mindig csak arra használja azt otthoni és irodai környezetben egyaránt, hogy a különféle alkalmazásokból “elektronikusan nyomtasson”, majd az így elkészült PDF fájlt megossza másokkal e-mailben.

Pedig ennél már az Acrobat X is jóval többre volt képes, hiszen komplett digitális portfóliókat, sőt, multimédiás (videót, hangot, interaktív elemeket tartalmazó) dokumentumokat is kreálhattunk vele. Nem is beszélve a remek csoportmunka megoldásokról. Aki még nem próbálta ezeket, annak érdemes elkezdenie ismerkedni e funkciókkal, s ha teszi mindezt a most megjelent Acrobat XI szoftveren keresztül, akkor további újdonságokkal találkozhat, amelyek valószínűleg számtalan kisvállalkozás életét könnyítik majd meg. Különösen, ha az Adobe-nak sikerül valahogy bevésnie a köztudatba, hogy az Acrobat nem pusztán egy virtuális PDF nyomtató.

Egyszerűbben és hatékonyabban szerkeszthetünk

Az Acrobat XI első ránézésre nem különbözik különösebben az elődtől, pedig a szoftver számtalan kényelmi újításon esett át. Így például a jobb egérgombbal megjeleníthető helyi menüből végre azonnal elérjük a legfontosabb szerkesztési funkciókat a kiválasztott objektummal kapcsolatban és ilyenkor az oldalsávon rögtön a megfelelő eszköztár jelenik meg (bár a fejlesztők változtattak az oldalsáv csoportosításán is, így eleve egyszerűbb rajta megtalálni, amit keresünk).

A szerkesztési lehetőségek az új Acrobatban nagyon sokat fejlődtek az elődhöz képest. A képek cseréje, vagy új képek hozzáadása csak pár kattintás, a méretezésük, vágásuk, pontos elhelyezésük pedig gyerekjáték. Ugyanígy a szövegek esetében is egy kattintás a szerkesztési lehetőségek megjelenítése és utána formázhatunk, forgathatunk, méretezhetünk kedvünkre. Továbbra is rendelkezésre áll egy halom interaktív objektum (gomb, videó, hang, SWF, 3D), s immár ezeket is saját csoportban érjük el, áttekinthetőbben mint eddig.

A PDF tartalmak átszerkesztése immár sokkal egyszerűbb!

Az OCR funkció nem sokat változott, s ugyancsak megtaláljuk a megszokott Protection opciót, illetve az űrlapok létrehozásának lehetőségét. Ám ez utóbbi az Acrobat XI-ben kapott némi extra támogatást is!

Űrlapok és digitális aláírás

Az Acrobat XI megjelenésével a szoftvercsalád két új taggal bővült: az Acrobat Pro, az Acrobat Standard és az Adobe Reader mellé beköltözött a FormsCentral és az EchoSign. Előbbi az űrlapok készítését teszi roppan egyszerűvé, utóbbi pedig a digitális aláírás használatának széleskörű terjesztését vállalja magára. Kezdjük az űrlapokkal, mert nekünk úgy tűnik, az Adobe ebben a verzióban erre a funkcióra helyezte a legnagyobb hangsúlyt.

Az elektronikus űrlapok létrehozása, kiértékelése eddig sem volt lehetetlen, de egyszerűnek semmiképpen sem nevezhettük. Az Acrobat XI új FormsCentral alkalmazásának használatát viszont egy kisiskolás is képes villámgyorsan elsajátítani, mert a program letisztult felületén kizárólag az ehhez szükséges opciók állnak rendelkezésre. A űrlapok elemeinek beállítása, testreszabása játszi könnyedséggel megoldható. Akár egy több oldalas kérdőívet is összeállíthatunk percek alatt (persze a technikai részéről beszélünk, a kérdések kiötlésében a program nem lesz a segítségünkre). Mindez remekül hangzik, de az igazi “poén” az, hogy az Adobe az űrlapok kitöltetéséhez és későbbi kielemzéséhez is a kezünkbe ad minden eszközt.

Űrlapok készítése játszi könnyedséggel.

A kész formot terjeszthetjük PDF fájlként is, de ha igazán jót akarunk magunknak, akkor érdemes kihasználni a FormsCentral online szolgáltatását, amelynek segítségével akár külön linken, vagy a program által generált, testre szabható embed kódot használva a saját weboldalunkba integrálva is közzétehetjük kérdőívünket. A webes felület egyébként honosítható is, legalábbis a legtöbb fontos szöveget – a kitöltés megköszönése stb. – átírhatjuk kedvünk szerint, de a tesztváltozatban a teljes felületnél még nem volt kiválasztható a magyar nyelv. Ezt remélhetőleg pótolják a véglegesnél. A célnak persze így is tökéletesen megfelel, ahogy a formok létrehozása, úgy a kitöltésük is gyerekjáték.

S hogy a dolog tényleg kellően összetett legyen: az így megosztott webes űrlapok kitöltőinek válaszait a rendszer szépen elrendezi nekünk egy táblázatban, amelynek a kielemzésében is segít különféle grafikonokkal, kimutatásokkal.
A FormsCentral tehát nagyon hatékony és egyszerűen használható eszköz ha űrlapokkal dolgozunk, legyen szó akár cégen belüli, akár publikus kérdőívekről, formanyomtatványokról stb.

A kitöltött űrlapok kiértékelésében is segít a szolgáltatás. Természetesen exportálhatjuk az adatokat táblázatként is.

Mindez nincs ingyen, pontosabban egy űrlapot díjmentesen elkészíthetünk és publikálhatunk, de ha egyszerre többet szeretnénk, akkor választanunk kell a számunkra megfelelő havi díjas csomagból. Az ingyenes változatnál számolnunk kell azzal a korlátozással is, hogy a kérdőívet maximum 50 ügyfél töltheti ki.

A másik új alkalmazás az EchoSign, amely a digitális aláírás procedúráját könnyíti meg. Kényelmesen aláírhatjuk digitálisan dokumentumainkat, majd továbbíthatjuk azokat akár további aláírásra is például az üzletfeleknek. Egyszerűbb, mint postázgatni a szerződéseket! Az EchoSign használata meglepően könnyű, ha valaki eddig úgymond félt a digitális aláírástól, most itt az alkalom, hogy megismerkedjen vele.

Az EchoSign használatával egyszerűen elvégezhetjük a digitális aláírást.

Hatékonyabb konvertálás

Az Acrobat XI ugyan számtalan remek szerkesztési funkcióval gazdagodott, de ettől még előfordulhat, hogy egy PDF-ként kapott prezentációt inkább a PowerPointban vagy a Keynote-ban szerkesztene tovább az ember. Ez sem jelent azonban gondot, ugyanis az export lehetőségek is fejlődtek, így szinte egy az egyben menthetjük PowerPoint formátumba PDF-es prezentációinkat, s utána már kényelmesen átdolgozhatjuk azokat a megszokott prezentációs szoftverben, megtartva az eredeti táblázatokat, képeket, szövegeket, felsorolásokat, elrendezést. Ugyanígy Word vagy Excel dokumentumként is tovább dolgozhatunk egy-egy PDF-en. Nálunk a tesztek során még egy betördelt, majd PDF-be exportált magazin oldalait is meglepően jól, az eredeti elrendezést megtartva exportált az Acrobat XI egyszerű Word formátumba, amelyet azután a Word gond nélkül meg is nyitott és engedett átszerkeszteni (képekkel, táblázatokkal, keretesekkel együtt).

Ha egy PDF-ben kapott prezentációt tovább szerkesztenénk PowerPointba, egy kattintás csupán az exportálás.

Összeillesztés: drámaian egyszerű

Szétbombázni egy PDF dokumentumot eddig sem volt nehéz az Acrobatban, hiszen ami nem kellett, azt pillanatok alatt törölhettük. A XI-es változatban viszont az összeillesztés is sokkal egyszerűbb lett. A megújult Combine Files ablakra egyszerűen rádobálhatjuk az összeilleszteni szánt dokumentumokat (PDF, DOC, XLS stb.) és íziben át is variálhatjuk, nem csak az egyes dokumentumok sorrendjét, hanem azokon belül az oldalakét is. Mindez ráadásul nem csak PDF-ek esetében van így, hanem akár egy Word dokumentum oldalaival is variálhatunk a nézőképek segítségével. Különböző formátumú anyagokat gyúrhatunk egybe, pillanatok alatt. Ha végeztünk, egy kattintás a Combine Files gombra, s a megjelenő PDF az összefűzés után rögtön úgy jelenik megy, ahogy elképzeltük. Nem kell utólag variálnunk az oldalak sorrendjén.

A nézőképek segítségével még a végleges összefűzés előtt átvariálhatjuk az elrendezést.

Mobil és táblás szerkesztési lehetőségek

A kor követelményeinek megfelelően az Acrobat XI nem csak az asztali verziót illetően változik, hanem jönnek a friss mobil és tablet változatok is. Ezeket sajnos nem tudtuk előre tesztelni, de a cég ígéretei szerint Androidon és iOS-es egyaránt elérhetővé válik majd velük a digitális aláírás, a PDF és web form mentés lehetősége is.

Egyéb apróságok

Az Acrobat XI fő újdonsága tehát kétségtelenül az űrlapok egyszerű létrehozása és publikálása, illetve azok feldolgozása. De a fenti újdonságok mellett számtalan apró, mégis hasznos változtatást találunk még a programban. Immár sandbox módban is dolgozhatunk PDF dokumentumokkal, így növelve a rendszerünk biztonságát, van Live collaborate lehetőség, s persze a divatos felhő szolgáltatás sem maradhatott el: egy kattintással küldhetjük felhőbe dokumentumainkat, hogy aztán bárhol, bármikor elérjük azokat.

Szerző: Nákovics L.