Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 122
InDesign CS6: arccal a digitális kiadások felé | Kreativfolio
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 223

InDesign CS6: arccal a digitális kiadások felé

A magazinok és újságok kiadóira meglehetősen nehéz idők járnak: a nyomtatott kiadványok olvasótábora folyamatosan csökken, a táblagépeken és mobilokon olvasható digitális kiadványok viszont még nem terjednek olyan ütemben, hogy egy régi kiadó hirtelen otthagyjon mindent ami papíralapú és csak a digitális kiadványokra koncentráljon.

Az Adobe megújult tördelőprogramja, az InDesign CS6 is nagyjából e két helyzet között egyensúlyoz éppen. A hagyományos újságok és magazinok tördelését illetően – lássuk be – már eddig is szinte mindent tudott a program, így ebből a szempontból legfeljebb további kényelmi funkciókkal lehet még kedveskedni a felhasználóknak. A digitális kiadványok készítése viszont, bár már van rá lehetőség egy ideje az InDesignban is külső modulokkal, azért meglehetősen gyötrelmes volt eddig.

Az új verzió tehát erre a két területre gyúrt: még kényelmesebb eszközök a hagyományos kiadványok készítéséhez (is), illetve integrált és bővített eszköztár a digitális publikáláshoz.

Utóbbihoz a cég a már korábban megkezdett Digital Publishing Suite (DPS) vonalat rázta gatyába, így mostantól az InDesign telepítése után azonnal rendelkezésre áll minden az iPades és androidos kiadványok készítéséhez, nincs szükség plug-inekre, extra kiegészítőkre. A Folio Builder és a Folio Overlays is alapból a program része.

Gyorsuló munkamenet

Az InDesign eszközkészletére eddig sem lehetett különösebb panasza senkinek, bár kétségtelen, hogy hiányosságok, problémák mindig adódnak az ilyen szoftvereknél. Az új verzió számos kényelmi szolgáltatással bővült, amelyek igencsak meggyorsíthatják a munkánkat.

A Liquid Layout beállítása

Az egyik ilyen a Liquid Layout fedőnévre hallgat, s a lényege, hogy egyszerűsíti a kész anyagok átméretezését, amikor nem csak a méret, hanem az arányok is változnak. Több variáció közül is választhatunk (Object-based, Guide-based stb.), hogy a program milyen kulcspontok alapján igazítsa egymáshoz az objektumokat az átméretezés során. Ha tehát egy kiadványból több méretváltozatot is készítünk, ezzel a módszerrel kényelmesen igazíthatjuk az anyagokat az új mérethez (extrém helyzetekben persze itt sem ússzuk meg a kézi utánigazítást, de amúgy kifejezetten ügyes a program).

Villámgyorsan átmásolhatunk mindent, akár új oldalarányokkal is

Ehhez kapcsolódik egy másik praktikus újdonság, az Alternate Layout. Ezt valószínűleg a táblagépes kiadványokat készítők fogják majd leginkább értékelni: mostantól egy dokumentumon belül tárolható az oldalak több változata, így például a táblagépek esetén az álló illetve fekvő verzió. Az InDesign CS6 a Liquid Layoutra alapozva ráadásul képes automatikusan is létrehozni mondjuk az álló változatból a fekvő variánst. Persze nem csodaszer ez sem, egy ekkora arányváltásnál szinte mindig adódnak gondok, de már így is sokat egyszerűsít a munkán, az pedig mindenképpen kényelmesebb és átláthatóbb, hogy végre egy dokumentumon belül kezelhetők a változatok, ráadásul nem nekünk kell manuálisan megadnunk a megfelelő elnevezéseket sem, mint a korábbi, plug-inek korszakban. Ráadásul a program az oldalak áttekintőjében immár mutatja is mindkét változatot, így egyszerű dupla kattintással tudunk váltani a nézetek között.

Szintén ehhez a témakörhöz tartozik a Linked Content funkció is. Mert az remek, hogy az ember pár kattintással készíthet több variációt valamiből, de mennyivel jobb lenne, ha nem kellene minden módosítást (képcsere, szöveg javítás) manuálisan végigvinni mindegyiken. Nos, nem kell! Legalábbis a CS6-ban már nem, mivel a Linked Content használata esetén a program azonnal figyelmeztet minket egy kis felkiáltójellel minden “másolt” objektumnál, ha annak eredetijében változás történt, mi pedig egy kattintással jóváhagyhatjuk a változtatások átvezetését. Ez persze nem csak teljes oldalak átvételére vonatkozik, hanem kiválasztott objektumokra is.

Másolgassunk kedvünkre!

Ha pedig már úgyis a másolásnál tartunk: az InDesign CS6 immár saját vágólap-menedzserrel is rendelkezik. Ez tulajdonképpen két eszköz, a Content Collector és Content Placer, mindkettő elérhető az eszköztárról, de váltani közöttük később egyszerűbben is lehet a megjelenő panelen. Az első segítségével összegyűjthetjük egy felületre azokat az objektumokat, amelyekre gondolunk, majd a másikkal szépen, tetszőleges sorrendben és tetszőleges oldalon elhelyezhetjük azokat, akár több példányban is. Ez egy nagyon jól használható megoldás, nem is értjük, miért hiányzott eddig a programból.

Ezek tehát a legfőbb újdonságok a programban, de azért ennél többet is találunk, csak azokat már kicsit jobban elrejtve.

Hasznos apróságok

Kezdjük egy kellemes, hazai vonatkozású aprósággal: az InDesign CS6 immár a Hunspell helyesírás ellenőrzőt használja, ami azt jelenti, hogy a magyar szótár például alapból benne van a csomagban, de amúgy internetről bármilyen Hunspell kompatibilis szótárat letölthetünk és használhatunk (emitt az útmutató). Ezen kívül pedig immár minden egzotikus nyelv bevitelével megbirkózik.

A felület apró módosításai közül a különböző lapelrendezések egymás mellett mutatásáról az oldal-menedzserben már volt szó, de amúgy nagyobb változatban is egymás mellé helyezhetjük a két variációt a szerkesztőfelületen. Apró, de hasznos funkció, hogy az éppen használt fontokat gyorsabban elérhetjük a betűkészletek listájában és a keretek tartalomhoz igazítását is megkönnyítették kicsit.

Integrált Hunspell támogatás

Nagyon jól használható az Align to Key Object funkció, amelynek köszönhetően egy kattintással igazíthatjuk a kijelölt objektumokat a kulcsobjektumhoz.

Az Align to Key Object apró, de imádni való módosítás

A PDF dokumentumok létrehozásával kapcsolatban is akadnak újdonságok, így például hatékonyan készíthetünk űrlapokat is az új InDesignban, mivel a mezőket is nyugodtan elhelyezhetjük a kiadványban az exportálás előtt. Emellett van tagged PDF készítési lehetőségünk, illetve van grayscale PDF exportálás is (sőt, van grayscale preview is a programban, hogy megnézhessük, miként festene a készülő anyag szürkeárnyalatos kijelzővel ellátott eszközökön, vagy nyomtatva).

Az InDesign egy lépéssel ismét közelebb került az interaktív HTML elemek használatához, így akár egy Google Maps objektumot, vagy egy Edge-ben készült animációt is beemelhetünk, hogy aztán weblapon (HTML), e-bookban (ePub3) vagy Folio kiadványban hasznosítsuk.

Ez még persze korántsem minden, számos egyéb apró módosítást hajtott végre az Adobe a programon, amelyben immár tényleg élmény dolgozni. Az új verzióban azért elsősorban a digitális kiadványok iránt érdeklődők találnak temérdek újdonságot, aminek köszönhetően sokkal hatékonyabban és gyorsabban állíthatunk össze interaktív táblagépes (sőt, már mobilos) magazinokat a Folióra és a DPS-re (Digital Publishing Suite) alapozva, illetve az ePub 3 formátum támogatásával ebben az irányban is bővültek a lehetőségeink.

Aki maradna a hagyományos, nyomtatott sajtónál, annak pedig a kényelmi extrákat tudjuk megfontolásra ajánlani, amelyekért hosszú távon mindenképpen megéri majd váltani a korábbi verziókról.

Szerző: Nákovics László