Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 122
Adobe Muse és Adobe Edge | Kreativfolio
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 223

Adobe Muse és Adobe Edge

Az Adobe Creative Cloud  előfizetők a megszokott Creative Suite alkalmazásokon kívül néhány új programmal is találkoznak a csomagban. Ezek közül a két kiemelkedő újonc: a Muse és az Edge. Közülük a második még nem készült el teljesen, de ennek ellenére már remekül használható.

Akit jó memóriával áldott meg a természet, még emlékezhet, amikor szabályos háború bontakozott ki Steve Jobs és az Adobe között a Flash-t illetően. Az egykori Apple vezér inkább a HTML5-ben látta a jövőt mobil és Mac platformon egyaránt, az Adobe pedig hirtelen nekilátott, hogy bug-mentesítse és optimalizálja a Flash-t minden platformon, hátha sikerül bebizonyítania annak létjogosultságát.

A Flash Pro CS6 egy kis kiegészítéssel már HTML5-be is exportál!

Nos, a Flash még korántsem halott, nagyon hatékony online játék- és multimédia platform, ráadásul a cég közben jól használható mobil-alkalmazásfejlesztőt is kreált belőle. Az viszont kétségtelen, hogy a HTML5 és a CSS3 igencsak feljövőben van (hiába járnak még sok szempontból gyerekcipőben).

Mármost a hagyományos “multis” forgatókönyvek szerint ilyenkor az jön, hogy az Adobe makacsul ragaszkodik a Flashez minden területen, és bizonygatja, hogy a HTML5 használhatatlan, bezzeg a saját termékük mennyire jó. Ám nem ez történt. A cég ugyan nem mondott le a Flashről (online játékok, alkalmazások fejlesztéséhez és mobil appok készítéséhez iOS-re vagy Androidra most is ezt ajánlja), de közben a HTML5 problémából inkább kitörési lehetőséget kovácsolt magának (nem ez volt az első eset, amikor Jobs hatására jó irányba mozdult az Adobe).

A CS6 csomagban a Dreamweaver már alapból képes HTL5 tartalmak előállítására, és némi kiegészítés  segítségével a Flash-ből is exportálhatunk HTML5 anyagokat. Az Edge pedig már kifejezetten a HTML5 jegyében született!

Adobe Edge

A program egyelőre béta verzióban létezik csak, s bárki számára ingyen letölthető. Ez változik majd, ha elkészült, onnantól kezdve ugyanis már fizetős alkalmazásról beszélünk (amit a Creative Cloud tagok alapból megkapnak).

Abszolút átlátható felület, amelyen gyorsan dolgozhatunk

Az Edge  kifejezetten interaktív HTML5 felületek és animációk készítésére hivatott. Használata rendkívüli módon emlékeztet a Flash-re, csak éppen nagyjából nulla programozási ismerettel is kiválóan lehet vele interaktív anyagokat készíteni asztali rendszerekre és érintőképernyős eszközökre is. Az objektumokhoz tartozó műveleteket és “akciókat” listából választhatjuk ki, a kódot gyakorlatilag beírja helyettünk a program, nekünk csak a változókat, neveket, jellemzőket kell megadni. A preloaderek létrehozása pár kattintással megoldható, előre definiált, látványos animációkkal (készíthetünk azért sajátot is).

A szkripteket is gyakorlatilag megírja helyettünk a program

Az Edge lehetőségei korlátozottabbak a Flash-nél, de HTML5 alapú – interaktív – bannerekhez, nyitó animációkhoz, online prezentációkhoz, vagy mozgalmasabb főmenü készítéséhez bőven elég. Ráadásul nagyon gyorsan lehet benne dolgozni.

Preloader készítés, két kattintással

S minthogy a végeredmény HTML5 alapú, így a modern böngészők (asztali rendszereken és mobil eszközökön egyaránt) simán megjelenítik a kész produktumot. Sőt, a végeredményt exportálhatjuk az InDesign számára is (ha digitális kiadványon dolgozunk), illetve felhasználhatjuk widgetként az Apple iBooks Author alkalmazásában is, Textbookok készítésekor.

Az alábbi oldalon  találni néhány remek példát arra, mit lehet kihozni jelenleg az Edge-ből.

Adobe Muse

Az Adobe Muse egy érdekes kezdeményezés a cég részéről. Miközben van egy professzionális webfejlesztőknek szánt alkalmazásuk (Dreamweaver), most a webprogramozásban kevésbé jártasak számára is adnak egy hatékony eszközt.

A Muse felülete sem túl bonyolult

A kettőt nem nagyon érdemes összehasonlítani tudásban, hiszen a Muse egy sablonokra épülő, szinte teljesen kódmentes webfejlesztést lehetővé tévő alkalmazás, amelyben az InDesign-hoz szokott tördelő és a Photoshopban dolgozó grafikus éppúgy összedobhat egy modern, látványos funkciókban bővelkedő site-ot, mint egy megfáradt programozó, aki a hét végére inkább valami mást tervezett és szeretne túljutni a “melón” fél óra alatt.

Az első lépés

A döbbenet a dologban, hogy a Muse-ban tényleg látványos végeredményt érhetünk el, egyszerű fogd és dobd módszerrel. Menük, galériák, Lightbox effektek, slideshow-k dobálhatók egyetlen mozdulattal az oldalakra, s természetesen kiegészíthetjük ezeket a szokásos elemekkel: szövegek, képek, embed videók stb. A szövegeknél ráadásul kapunk egy halom letölthető webfontot is, ha az alap készlettel nem lennénk elégedettek. Ezeket biztonsággal használhatjuk az interneten, igaz, nem mindegyik támogatja az ő és ű karaktereket.

Előre gyártott elemek, amelyeket később testre szabhatunk

Használhatunk több mesteroldalt, ami nagyban gyorsíthatja a munkát, a Plan nézetben pedig tökéletesen átlátható az oldal felépítése és az aloldalak közötti kapcsolatok.

Beállítások a fülekhez

A program számtalan aprósággal gyorsítja a munkát: automatikusan optimalizálja az importált képeket átméretezéskor, összedolgozik a Photoshoppal és a Fireworks-szel (automatikusan átveszi a változtatásokat), önállóan generálja a menüket az új oldalakhoz stb. A fejlécek és láblécek, illetve a hátterek használatának lehetősége sokat egyszerűsíthet az ismétlődő elemek használatán.

A kész oldalt akár közvetlenül a Creative Cloudon keresztül is publikálhatjuk

Aki olvasta a Creative Cloudról készült összefoglalónkat, tudja, hogy az előfizetők öt saját oldalt is létrehozhatnak az Adobe szerverein (készíthetnek például saját portfólió oldalt, cégbemutatót stb.). A Muse ezt teljes mértékben támogatja, gyakorlatilag közvetlenül a programból is feltölthetjük ezeket az oldalakat. Ha más szerver a célpont, az sem gond, exportálhatunk mindent a megszokott módon HTML-be.

A Muse-ban jól átlátható a készülő oldal felépítése

S ha már az Edge esetében szolgáltunk példákkal is, ne legyen ez másként a Muse-nál sem. Erre a linkre kattintva számos remek, Muse-ban készült weboldalt nézhetünk végig.

Mindent egybevetve e két alkalmazás kifejezetten hasznos eszköz lehet azok számára, akik nem kívánnak a kódolással pepecselni, viszont kiélnék kreativitásukat egy weboldal összeállításakor, s minél látványosabb, mozgalmasabb eredményt szeretnének elérni. Emellett pedig a Muse és az Edge segítségével előállított tartalmak megjelenítésével sem lesz gondunk a modern böngészőkben, legyen szó akár asztali gépekről, akár mobil eszközökről.

Szerző: Nákovics László