Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 122
Adobe Touch – fotóstúdió a táblán | Kreativfolio
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 223

Adobe Touch – fotóstúdió a táblán

Az Adobe nemrég elindított Creative Cloud szolgáltatásának – amelyről itt írtunk bővebben -, nem csak a népszerű Creative Suite alkalmazások és a felhő szolgáltatás képezik a részét. A Creative Cloudhoz ugyanis szorosan kapcsolódnak a cég táblagépes alkalmazásai, azaz az Adobe Touch gyűjtemény. A Creative Cloud saját felületéről ezek linkjeit is elérjük, igaz, az előfizetés árában nincsenek benne, ami nem feltétlenül az Adobe rosszindulatát tükrözi, egyszerűen csak arról van szó, hogy az App Store és a Google Play áruházak nem integrálhatók egyetlen más csomagba sem, így aztán ezeket az appokat mind Androidra, mind iOS-re külön kell megvásárolnunk. Az átlagár darabonként 10 dollár, ami azért ilyen tudású táblás alkalmazások esetében nem mondható vészesnek, ráadásul 2 GB online tárhelyet is kapunk hozzájuk a Creative Cloud szolgáltatásban (utóbbi akkor is jár, ha amúgy nem vagyunk előfizetők). A teljes Adobe Touch csomag jelenleg 6 alkalmazásból áll. Lássuk, melyek ezek.

Adobe Collage

Ezzel szépen menedzselhetjük ötleteinket, montázsokat készíthetünk képekből (vagy azok gyorsan kivágott részleteiből), szöveges és rajzolt megjegyzésekkel láthatjuk el, majd megoszthatjuk a kollégákkal, hogy tisztázzuk, mire is gondolunk egy projekt kapcsán. Létezik iOS-re és Androidra egyaránt. Az ára 10 dollár.

Adobe Ideas

Az Adobe Ideas egy – jócskán – lebutított Illustratornak is vehető: egy jópofa vektoros alkalmazás. Értelemszerűen jóval kevesebbre képes, mint asztali társa, de arra tökéletes, hogy akár a vonaton, akár az ebédidőben eszünkbe jutó ötletekről gyors vázlatot készítsünk.

Csak alap rajzeszközünk van, de gyors vázlathoz ez is elég

Mivel nagyíthatunk is, az apró részletek is kidolgozhatók (az ecset mérete, a színek és az áttetszőség is változtatható). Van rétegkezelés és akár egy fotót vagy képet is kiválaszthatunk háttérként, ha arra van szükségünk. A végeredmény azután mehet e-mailben, vagy landolhat a gyűjteményben. Mondanunk sem kell, hogy a Creative Cloudon keresztül is elérhető, így a munkát hazaérve, vagy az irodába érkezve folytathatjuk az Illustrator CS6-ban, amely gond nélkül megnyitja a .idea fájlokat (természetesen minden “ecsetvonásunk” szerkeszthető objektumként jelenik meg). A program gyors, és akár az ujjunkkal, akár egy kapacitív kijelzőhöz való tollal is remekül lehet benne dolgozni.

Alapnak egy képet is megnyithatunk

Mi az iPades változatot teszteltük belőle, teljes megelégedéssel. Ez amúgy – jelenleg – az egyetlen olyan alkalmazás, amely iOS esetén nem csak a táblán, hanem az iPhone-on is használható. Természetesen Androidra is létezik. Ennek az ára is 10 dollár.

Adobe Debut

Az Adobe Debut a csomag “fájlnézegetője” és prezentációs alkalmazása. Nagyjából arra tudjuk használni, hogy a Creative Cloudban vagy a táblán tárolt anyagokat formátumtól függetlenül prezentálhassuk az ügyfeleknek, kollégáknak, főnököknek. Erre a célra egyébként nagyon jó, gond nélkül importálja a PSD, PDF, InDesign, Illustrator, JPEG, PNG stb. fájlformátumokat. Ez az egyik az Adobe Touch alkalmazások közül, amelynek még nincs iOS változata. Egyelőre csak Androidra készült el, de persze jön majd az Apple táblájára is. Az ára ennek is 10 dollár. Őszintén szólva a csomag egyetlen olyan tagja, amelynél kicsit sokalljuk az árat, mert bármennyire is jól működik, nem ad annyi extrát, hogy ne lehetne fél áron adni.

Adobe Kuler

A Creative Suite felhasználóknak a Kulert valószínűleg nem kell külön bemutatni, az egyelőre szintén csak Androidon elérhető tábla-változat ugyanazt nyújtja appként, amit megkapunk online is: kevergethetjük a színeket, majd menthetjük a palettákat, vagy választhatunk egyet a megosztottak közül. Képes a képekből is “kilopni” az alap színpalettát, és persze ezeket a palettákat azután elérjük a Creative Cloudban, így felhasználhatjuk a többi alkalmazásban is. Jelenleg ez is csak Androidra érhető el, 10 dolláros áron.

Adobe Proto

Listánk utolsó előtti alkalmazása pillanatok alatt lett a kedvencünk. A Proto segítségével weboldalak felépítését tervezhetjük meg, méghozzá nagyon egyszerűen. Fontos tudni, hogy ez nem egy webszerkesztő alkalmazás, a weboldalaknak tényleg csak a vázát készíthetjük el, az így elkészült anyag viszont HTML és CSS kóddal együtt exportálható, hogy a munkát befejezzük a Muse-ban, Edge-ben, vagy a Dreamweaverben az asztali gépen (persze ehhez is célszerű igénybe venni az Adobe Creative Cloudot).

Kényelmesen és gyorsan összehozhatjuk egy weboldal vázlatát

A Proto használata gyerekjáték, a tetszés szerint beállított rácsrendszerben egyszerű fogd és dobd módszerrel pakolgathatjuk a különféle összetevőket, szövegektől, a képeken át, a videókig, menüpontokig mindent. Bizonyos objektumok interaktívak is (például a menük, listák), így például az aloldalak közötti kapcsolatot is felépíthetjük, majd tesztelhetjük az egészet a táblán. Van lehetőségünk mobilra optimalizált oldalakat is tervezni benne.

Minden testre szabható

Érdekesség, hogy a különféle objektumtípusokat akár ujjgesztusokkal is létrehozhatjuk, így adott esetben még az amúgy átlátható eszköztárral sem kell bajlódnunk.

Működő menükkel dolgozhatunk

A program használható iOS és Android alatt is. Egyike a kötelező vételeknek (már persze ha foglalkozunk webtervezéssel)! Az ára ennek is 10 dollár (csak táblákra elérhető).

Adobe Photoshop Touch

A végére maradt a másik kötelező vétel: a Photoshop táblagépesített változata. Az iPadre rengeteg képszerkesztő alkalmazás megjelent már, de ilyennel nem rukkolt még elő senki, Androidon pedig még inkább szükség volt rá. A Photoshop Touch valóban méltó arra, hogy viselje a Photoshop nevet, még akkor is, ha inkább hasonlít a Photoshop Elementsre, mint a “nagy testvérre”.

Letisztult felület, gyors működés: Photoshop Touch

Természetesen kezeli a rétegeket (bár a 3D rétegek itt már csak konvertálva jelennek meg), telepakolták képeffektekkel, szűrőkkel stb.

A kezdőlépésekhez kapunk egy halom tutorial anyagot

Olyan ecsetválasztékot ne várjunk, amit az asztali verziótól kapunk, de a PS Touch ecsete még arra is képes, hogy a kiválasztott effektekkel (Saturation, Color Balance, Temperature stb.) fessen. Retusálásra pedig meglepően jó a program, ha éppen útközben jut osztályrészünkül e feladat elvégzése egy fotón.

Retusálhatunk kedvünkre

Színelhetünk, klónozhatunk, javíthatunk képhibákat, sőt, mivel van Scribble select eszköz és a program a Refine Edge funkció egyszerűsített változatát is megkapta, a kijelölések, kivágások is meglepően jól kivitelezhetők vele, szóval akár montázsokat is készíthetünk, bárhol, bármikor. Vannak színátmenetek, Warp eszköz, Smudge és Blur eszközök stb.

Látványos effekteket és szűrőket kapunk

Az alkalmazás sebessége kitűnő, a maximális fájlméret viszont korlátozott, az új iPadhez igazítva jelenleg maximum 2048×2048 pixeles képméretet kezel.

A rétegeknél van duplikálási lehetőség és természetesen megvan minden Blend Mode opció, illetve az áttetszőséget is szabadon megszabhatjuk.

A rétegek kezeléséhez is mindent magkapunk

A program használatának elsajátítása itt azért már nem annyira egyszerű, de ha valaki egyszer végigviszi az összes beépített tutorialt, akkor a végére teljesen megismeri a PS Touch lehetőségeit. A vállalkozó kedvűek természetesen nekiállhatnak maguk is kísérletezni, hiszen annyira azért nem bonyolult.

Mostantól tehát akár fekve is készíthetünk montázsokat, vagy retusálhatunk fotókat.

A PS Touchban készült PSD-ket az asztali verzió is megnyitja, mindenestül. Ugyanez fordítva csak részben igaz, de amit a PS Touch nem tud lekezelni az asztali verzióban mentett PSD-kben, azt is megkapjuk, csak nem lesz szerkeszthető. Újraszerkeszthető rétegeffektek például nincsenek a Touch-ban, de amúgy Glow és Drop Shadow effektet alkalmazhatunk, csak módosítani nem tudjuk később.

Ami még érdekesség lehet a mai, közösségi oldalak által megbolondított világban: a PS Touchból is menedzselhetjük Facebook fotóinkat, feltölthetünk, kommentelhetünk, vagy éppen átdolgozásra letölthetünk onnan képeket, fotókat.

Ezek tehát az Adobe Touch alkalmazások, amelyek a táblagépekből is hatékony munkaeszközt varázsolnak. Hiányoljuk még kicsit a Premiere Touch-ot (ott az iMovie és az Avid Studio iPadre, mint minta), de arról egyelőre még nincs hír. Viszont aki szeretné a fenti eszköztárat a táblagépén látni, pár ezer forintos áron szert tehet akár az egész “csomagra” (a még hiányzó iPades appok is úton vannak). Mi egy új iPaden teszteltük a programot. Ezen semmiféle akadást, lassulást nem tapasztaltunk (a Proto a netes bemutató videójában akadozni látszik, így azért az elképzelhető, hogy egy korábbi iPaden nem minden villámgyors).

Szerző: Nákovics László