Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 122
Adobe Illustrator CS6 | Kreativfolio
Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-2' not supported, assuming utf-8 in /www/www.kreativfolio.hu/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop.class.php on line 223

Adobe Illustrator CS6

Így kedvelhetjük meg a vektorgrafikát!

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, az Adobe lerántotta a leplet a CS6 programcsomagról, így hamarosan bárki által megvásárolhatók lesznek a népszerű Adobe szoftverek (Photoshop, Illustrator, Premiere, After Effects stb.) legújabb verziói, sőt, rengeteg új alkalmazással is megismerkedhetünk majd a csomagban, nem csak asztali rendszerekre, hanem táblákra is.

A Photoshop CS6 újdonságairól részletes – a béta alapján készült – tesztet lehet olvasni a Techline.hu oldalán.

Az akkor kipróbált béta verzióhoz képest a végleges változat nem tartalmaz konkrét újdonságokat, csak hibajavításokat és optimalizálást, így a PS CS6-ot újból nem mutatjuk be. Az elkövetkező napokban (illetve a csomag mérete miatt inkább hetekben) viszont szépen végigvesszük az összes többi CS6 alkalmazás újdonságait, immár a végleges verziók alapján. Elsőként lássuk az Illustratort!

Kívül belül megújult

Az alcím persze igaz az egész CS6 csomagra, kevés kivétellel az összes alkalmazás felületén jelentősen alakított az Adobe, és ahol csak lehet, integrálta a Mercury Performance System motort, hogy mostantól ne legyenek sebesség problémáink.

Ez alól az Illustrator CS6 sem kivétel. A grafikusok, tervezők, illusztrátorok egyik kedvenc szoftvere a Photoshophoz hasonlóan megkapta a sötétebb színű felületet. Mostantól tehát alapértelmezésben sötétszürke AI-ban dolgozhatunk, de ez természetesen változtatható: több árnyalat közül választhatunk. Mi már hozzászoktunk az új színvilághoz, a PS és az AI esetében egyaránt remekül kiemelkedik belőle a “vászon”, ami segíti a koncentrálást és a hibák észrevételét is egyszerűsíti.

Letisztultabb, áttekinthetőbb és sötétebb az alapértelmezett felület

 

A új színvilágon kívül új ikonokkal, új elrendezéssel és egy kis felépítés-módosítással is találkozunk, de konkrétan minden jót tett a felületnek. Kényelmesebb, áttekinthetőbb az egész.

Több paletta felépítése is változott, így például a karaktertípus-választó, a színkeverő, rétegkezelő stb. Olyan apróságokra is figyeltek, mint például a rétegek kényelmesebb átnevezése, vagy a Transparency palettán egy Make Mask/Release gomb azonnali elérése. De például a karakterek előnézete is egyszerűsödött, miközben a billentyűzet segítségével lépkedünk a listában, azonnal látjuk a változtatásokat. A Transform panel új Scale Effects & Strokes opciója is igen praktikus egy “agyoneffektezett” objektum méretezésekor.

Játék a színekkel, végre teljesen szabadon

 

Igaz is, effektezés. Már szó esett a Mercury motorról, amelyet korábban csak a Premiere 5.5 esetében emlegethettünk, most viszont a PS és az AI is megkapta, így gyakorlatilag komoly grafikai teljesítmény növekedést mondhat magáénak mindkét szoftver. Az Illsutrator esetében például egy több száz, akár effektezett objektumból álló rajzot is nyugodtan piszkálhatunk, nem kell elmennünk kávézni, mire történik valami (és még csak nem is egy csúcs gépen teszteltük, hanem egy 3-4 éves MacBook Prón). A program egyébként immár Macen és Windowson egyaránt 64 bites módban működik.

Kitáruló lehetőségek

A fentiek talán apró változtatásnak tűnhetnek, a grafikus motort pedig az ember nem is látja, csak élvezi, ahogy gördülékenyebben megy a munka. Akadnak azonban látványosabb újdonságok is.

Ilyen például, hogy mostantól a vonalakon (vagy mondjuk inkább úgy, hogy a vonalakban?) is egyszerűen alkalmazhatjuk a színátmeneteket. Nem kis öröm! Emellett a vonalvastagság is tetszőlegesen változtatható utólag, nem a teljes vonalra, hanem akár annak részleteire vonatkozóan is.

A másik nagy újdonság a megújult Images Trace. Ilyen volt eddig is, de amit a mostani képes csinálni a bitmapes képekkel, az lenyűgöző: meglepően gyorsan és remek minőségben alakítja át a bitmapes képet vektoros grafikává. A részletek beállítása is sokkal egyszerűbb, mint régen. Az alap beállításokat – és számos előre definiált összeállítást – elérjük közvetlenül az eszköztárról, de van külön paletta is, amelyen minden opciót magunk állíthatunk be.

Az Image Trace egyszerűen szárnyakat kapott!
 

Ha mindez még nem lenne elég, akkor ismerkedjünk még meg gyorsan a Pattern Creation eszközzel, amelyek segítségével gyakorlatilag gyerekjáték bármilyen ismétlődő mintázat elkészítése. Rajzolunk, aztán irány az Object/Pattern/Make menüpont, s máris készen vagyunk. Természetesen itt is minden jellemzőt testre szabhatunk a megfelelő palettán.

Minták készítése, pár kattintással
 

 Mindent egybevetve az Adobe Illustrator CS6 kifejezetten jól sikerült darabja a csomagnak. Az elődökhöz képest összehasonlíthatatlanul gyorsabb és kényelmesebben használható. Tényleg öröm vele dolgozni. Az új eszközök és az apró módosítások egyaránt remekül hasznosíthatók. Szeretnénk belekötni, de nem igazán sikerült még. Sebaj, vannak még a CS6-nak más alkalmazásai, majd ott kiéljük gonosz énünket is. Bár a jelek szerint az Adobe sok szempontból mérföldkőnek szánja a CS6-os verziót (letisztultabb felületek, jelentős teljesítmény javulás, új alkalmazások, táblás eszközök és persze a Creative Cloud).

Szerző: Nákovics László